Een eigen wijze koers

Als cliënt van Tiebie Financiële Praktijk bespreken wij jouw eigen wijze koers.

Wat zijn je doelstellingen en wensen? Als deze helder zijn is het onze taak je op koers te houden!

Financieel advies

"Als je geen plan hebt voor je eigen leven, wordt je ingezet voor andermans plan."
Plato

Elk levensplan heeft doelstellingen en wensen. Deze bewaken wij met behulp van mijlpalen en grijpen in wanneer nodig.

Visie op schade verzekeren

Jij wilt toch ook beschermen

waar je om geeft?

Jouw gegevens
Log in voor je persoonlijke financiële producten.

Blog

 
     

Wat is jouw eigen risico bij schade door storm?

dec 11 2014

Wat is jouw eigen risico bij schade door storm?

De financiële schade door storm kan flink oplopen. Wat wel en niet gedekt wordt en de hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Maar weet jij eigenlijk hoe jij verzekerd bent voor stormschade? Het zou toch zonde zijn als je straks je spaargeld moet gebruiken voor het herstellen van je dak.

Wat is storm eigenlijk?

Als je polisvoorwaarden naleest van verzekeringsmaatschappijen is de definitie van storm, wind met een windsnelheid van ten minste 14 meter per seconde (windkracht 7). Kijk je op de site van het KNMI, dan kennen zij gradaties van wind. Dat zit tussen windstil en orkaan in. Opvallend is dat het KNMI bij windkracht 7 spreekt van harde wind, terwijl verzekeraars  het dan al hebben over storm. Heeft het KNMI over storm, is er sprake van windkracht 9.

Wanneer heb ik stormschade?

Wanneer er door de storm (minimaal windkracht 7) schade wordt veroorzaakt aan je eigendommen en je hebt stormschade verzekerd, wordt deze schade vergoed. Wel wordt er door een schadebehandelaar van een verzekeraar serieus gekeken of er wel sprake is van schade. Een plaatselijke aannemer vraagt standaard bij het opstellen van een kostenoverzicht als een grap: is het stormschade of is het achterstallig onderhoud wat weg- of omgewaaid is? Een grap, maar wel met een duidelijke boodschap. Wanneer het laatste duidelijk zichtbaar is, zal een verzekeraar met de schade-uitkering daar natuurlijk rekening mee houden.

Eigen risico:

Bij de standaard dekkingen wordt er rekening gehouden met een eigen risico. Vaak is dit 2 promille van de verzekerde som met een minimum van € 227,- en een maximum van € 454,-.

Hanteren alle maatschappijen een eigen risico?

De eerder genoemde eigen risico is een vaak genomen standaard eigen risico. Toch zie je in polisvoorwaarden veranderingen. Naar mijn weten is er geen verzekeraar die geen eigen risico voor stormschade hanteert in hun standaardvoorwaarden. Er zijn inmiddels wel verschillen tussen verzekeraars. De één kan een standaard eigen risico van € 50,- voor alle risico’s hanteren (dus ook storm) en de ander  € 150,- voor alleen stormschade. Ook zijn er maatschappijen waar het eigen risico afkoopbaar is. Tegen een meerpremie kan het eigen risico worden verlaagd naar een lager bedrag of wellicht naar geen eigen risico.

Zit u in een gebied waar er vaak sprake is van storm (hard wind volgens het KNMI), controleer dan eens wat uw eigen risico is of vraag het na aan uw adviseur. Wellicht is het eenvoudig aan te passen naar een lager bedrag, zodat u bij een stormschade niet voor een verrassing komt te staan.